Skip to content

Mossa på ditt tak?

Nästan alla villaägare i Sverige har någon gång haft problem med mossa på sitt tak. Även om mossa, och för den delen lavar, som de är oftast är något positivt då det påvisar att luften i dess omgivning är ren och hälsosam, så brukar mossa och lavar uppfattas som något fullt, och de flesta vill få bort det från taket.

Man ska dock inte lämna mossa och lavar att växa fritt på sina tak då dessa under vintermånaderna har en tendens att ruttna och detta kan i sin tur leda till att mögel och alger börja växa och dessa in sin tur kan börja tränga igenom taket ge upphov till behov av kraftiga takarbeten.

Man bör av den här anledningen ta bort mossa på taket vid slutet på varje säsong för att på så sätt hålla huset i trim och undvika dyra och onödiga reparationsarbeten längre fram.

Det är inte bara det faktum att det skadar huset. Statistik har visat att vid försäljning av ett hus med mossa på taket brukar generellt uppskattas som ovårdat och fult och att potentiella köpare är beredda att betala mindre för dessa hus.

En av anledningarna att man har problem med ett tak är oftast lutningen på taket. Det finns en gyllene regel som säger att ju mindre lutning på taket, ju mer problem kommer man ha. Om man planerar att byta tak, eller bygga om, så är lutningen något som man verkligen ska se över vad som är optimalt för ens hus.

Hur kan man ta bort mossa på tak?

Betong- och tegelpannor är generellt sätt underhållsfria. Det rekommenderas dock att man en gång om året tar bort den mossa som vuxit upp på taket under det gångna året för att undvika att det förmultnas.

Det enklaste sättet är att köpa sig någon form av lösning för att ta bort mossa från tak. Anledningen är att dessa oftast är anpassade för att inte skada naturen när de rinner av. De är oftast dyrare, men skonsammare för miljön.

Dosera lösningen enligt instruktionerna, spreja på hela taket och låt det verka en stund. Skrubba sedan med en piassavakvast tills all mossa släppt. Skölj av med vatten, eller vänta till nästa riktiga regnfall för att spara vatten och arbete. Var uppmärksam med att rensa och tömma stuprören efter regnet då mossan kommer att hamna där i slutet på sin resa.

Ett enklare sätt är att låta regnet göra jobbet. Med en Härcher högtryckstvätt med kembehållare eller en ryggspruta lägger man på Fulstopp eller Bensaltensid. Sedan låter man det regna bort, tar minst ett år.

Det rekommenderas att undvika någon som helst form av mekanisk borttagning, det vill säga, med hjälp av vassa objekt för att skrapa bort mossa och lavar, då detta kan skada taket och effektivt sätt möjliggöra att mossan och lavar växer ännu värre nästkommande år.

Det finns ett någorlunda beprövat knep för att undvika att mossa och lavar växer på tak och det är koppar. Man monterar helt enkelt upp en koppartråd längst upp på taknocken. När det regnar så kommer små mängder koppar att avsöndras från tråden och rinna ner på taket, detta skapar ett lager som skapar in otrevlig miljö för mossa och lavar att växa i. Det är dock viktigt att veta att koppar löser upp plåt, så det är verkligen rekommenderat att byta ut tak- och stuprännor till plast så man slipper detta problem. Det är fortfarande ett litet pris man betalar i det stora hela för att undvika mossa på sitt tak.

Nya tak bör omgående skyddas med Tvärstopp, som långtidsverkar mot mossa på tak genom positiv laddning och inte gift.